Unike frø til Svalbard Globale frøhvelv

Svalbard Globale frøhvelv-logo

 

Bonden Tony Gregson fra delstaten Victoria i Australia fullførte nylig et svært spesielt oppdrag. Han fløy unike typer kikerter i sikkerhet til Svalbard Globale frøhvelv. Når ladningen som nå er på vei til Svalbard, er deponert i hvelvet, nærmer det seg 700.000 frøpakker.

 

Gregson er både bonde og australsk planteforsker. Han reiste i spissen for en delegasjon bønder frå Australia i ens ærend til Svalbard for å deponere 301 poser frø av erter av helt spesiell opprinnelse og 40 sjeldne sorter kikerter. De er så sjeldne at de nå finnes to steder – i frøbanken i Australia og i Svalbard Globale Frøhvelv.

 

Ifølge det australske nyhetsbyrået AAP er denne pakken med nærmere 350 unike frø den første deponeringen av frø fra Australia. Gregson forklarer at frøene er trygge nok mot ødeleggelser også i Australia mot naturkatastrofer og brann.

 

Frø klar for lagring i frøhvelvet
Frø klar for lagring i frøhvelvet. Foto: The International Institute of Tropical Agriculture i Nigeria (IITA).

 

Framtidas matsikkerhet
Han forklarer også at frøhvelvet i permafrosten få kilometer utenfor Longyearbyen er en av nøkkelfaktorene for framtidas matsikkerhet.

 

- Plantedyrkere må utvikle nye sorter hele tida. Denne deponeringen er en ekstra forsikring for å være helt sikre på at disse unike og hardføre sortene blir tatt vare på, forklarer han og viser til at genuine gener fra kulturplanter er forsvunnet både i Irak og Afghanistan fordi frøhvelvene der er blitt ødelagt i tilknytning til krigshandlinger.

 

Akkurat nå er det registrert drøye 643.000 enkeltpakninger med frø inne i Svalbard Globale Frøhvelv. Ifølge Svalbardposten ligger i tillegg rundt 40.000 pakker på fryselager klare til å bli registrert inn i hvelvet.

 

Frøkasser inne i hvelvet
Frøene stablet inne i hvelvet. Foto: Mari Tefre/Svalbard Globale frøhvelv.

 

View the original article here

 

Dette innlegget ble publisert i Svalbard globale frøhvelv og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.