Sjette beste nyskaping 2007Svalbard Globale frøhvelv-logo


Svalbard Globale frøhvelv: Like bak partikkelakselleratoren i Sveits og like foran en ny generasjon hybridbilmotor fra Chevrolet, befinner Svalbard Globale frøhvelv seg på lista over verdens beste nyskapinger 2008 – kåret av Time Magazine. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er veldig stolt.


- Dette underbygger at Norge gjorde rett da vi tilbød verden et hvelv for å lagre sikkerhetskopier av vår genetiske arv for nytteplanter, sier Brekk.


- Supermann hadde rett, konstaterer Time Magazine.


- Hvis du vil lagre noe sikkert, bygg et fort i fjellet nord for Polarsirkelen. Magasinet har altså kåret frøhvelvet  på Svalbard til verdens sjette beste nyskaping i 2008 – med partikkelakselleratoren i Sveits rett foran seg på lista og en ny elektrisk bilmotor fra Chevrolet rett bak seg.


Årets vinner er en ”folkegentester” et apparat for rundt 3000 kroner som kan avdekke den genetiske koden til levende materiale – også mennesker. Fjellhulen på Svalbard tapte ellers kampen mot den nye generasjonen ubemannet månefartøy, en elektrisk sportsbil, et nettsted for avspilling av TV-show - og partikkelakselleratoren i Sveits.


Hvelvet fylles
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk står som ansvarlig for denne nyskapingen som hele verden har fattet interesse for både i forbindelse med åpningen og i ettertid.


Hittil er det lagt inn 320.000 frøprøver i hulen inne i fjellet like utenfor Longyearbyen på Svalbard.  Hvelvet er dimensjonert for å kunne lagre godt over det tidobbelte. Ideen er at man enklere kan lagre levende materiale dypfryst inne i permafrosten. Fryseanlegg holder konstant temperatur ned mot minus 20 grader C. Normal temperatur uten fryseanlegg er rundt minus 4 grader C. Frøene ligger pakket i bokser.
Foto: The International Institute of Tropical Agriculture i Nigeria (IITA).Frøboksene stablet inne i hvelvet.
Foto: Mari Tefre


Svalbard Globale frøhvelv: Like bak partikkelakselleratoren i Sveits og like foran en ny generasjon hybridbilmotor fra Chevrolet, befinner Svalbard Globale frøhvelv seg på lista over verdens beste nyskapinger 2008 – kåret av Time Magazine.


View the original article here

Dette innlegget ble publisert i Svalbard globale frøhvelv og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.