Internasjonal anerkjennelseSvalbard Globale frøhvelv-logo


Svalbard Globale frøhvelv: – Etter noen år vil bønder overalt velsigne Svalbards visjonære for deres uvurderlige bidrag for mat til alle og for all framtid, sier, Dr. M. S. Swaminathan, som av TIME Magazine ble kåret som en av de 20 mest innflytelsesrike asiatere i det 20. århundre.


En av deltakerne ved ettårs-konferansen for Svalbard Globale frøhvelv, Dr. M. S. Swaminathan, som av TIME Magazine ble kåret som en av de 20 mest innflytelsesrike asiatere i det 20. århundre og som av mange er kjent som gudfaren til den grønne revolusjonen, uttalte følgende etter å ha besøkt frøhvelvet:


I min tale som president for den femtende Internasjonale genetikk-kongressen i 1983, ba jeg inntrengende om en sammenhengende bevaringsstrategi, som strekker seg fra in situ, on farm bevaring i bondens åker og til et globalt genreservat under permafrost forhold. Når jeg stod inne i det globale frøhvelvet så jeg at min drøm var blitt virkelighet, takket være visjonen som dere ledere i jordbruket har hatt og sjenerøsiteten til den norske regjering og det norske folk. Etter noen år vil bønder overalt velsigne Svalbards visjonærere for deres uvurderlige bidrag for mat til alle og for all framtid.Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Dr. M. S. Swaminathan foran Svalbare Globale frøhvelv under ettårs-markeringen 26. februar 2009.
Foto: Kjell Werner, ANB


Lars Peder Brekk, landbruks- og matministeren understreker betydningen av frøhvelvet: 
- Departementet er stolt over å administrere hvelvet på vegne av den norske regjering. Frøhvelvet mottar frøduplikater fra hele verden for sikkerhetsbevaring. Hvelvet er bygget for å motstå tenkelige angrep så vel som alle forventede resultater av global oppvarming. Jeg er overbevist om at frøhvelvet vil og kan inspirere oss alle til økt forståelse for verdien av plantemangfoldet, sier Brekk.


Mer enn fire hundre tusen frøprøver er så langt blitt deponert i Svalbard globale frøhvelv i løpet av det første driftsåret. En stor del av matplantenes mangfold, frøene fra de viktigste matplantene har gjennom dette funnet en trygg havn inne i de frosne fjellene. Depositørene er genbanker fra alle verdens regioner. Så langt, har frø fra mer enn 3200 arter og av disse mer enn 70000 sorter av ris, mer enn 60000 sorter hvete, blitt pakket i aluminiumsposer, og plassert i forseglede bokser som er skipet til Svalbard. Disse frøene vil kunne vekkes fra den frosne dvalen inne i frøhvelvet og sendt tilbake til den opprinnelige lokaliteten dersom frøet der går tapt.


Svalbard Globale frøhvelv: – Etter noen år vil bønder overalt velsigne Svalbards visjonære for deres uvurderlige bidrag for mat til alle og for all framtid, sier, Dr. M. S. Swaminathan, som av TIME Magazine ble kåret som en av de 20 mest innflytelsesrike asiatere i det 20. århundre.


View the original article here

Dette innlegget ble publisert i Svalbard globale frøhvelv og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.