Ettårs markeringSvalbard Globale frøhvelv-logo


Svalbard Globale frøhvelv: 26. februar er det et år siden Svalbard Globale frøhvelv sto ferdig. Det var opptakten til et av verdens mest ambisiøse prosjekter for å sikre fremtidens matforsyning. Dagen markeres med et internasjonalt fagseminar i Longyearbyen med landbruks- og matminister Lars Peder Brekk som vert.


Temaet for fagseminaret som markerer et års dagen for åpningen av Svalbard globale er; Frozen seeds in a frozen Mountain – Feeding av Warming World. 


Matplanter under press
Tap av biologisk mangfold er i dag en av de største utfordringene for miljø og bærekraftig utvikling. Mangfoldet av matplanter er stadig under press. Konsekvensen er et ikke-reversibelt tap av våre muligheter til å dyrke matplanter tilpasset klimaendringer, nye plantesykdommer og behovene til en voksende befolkning.


Svalbard Globale frøhvelv består av tre separate fjellhaller som hver har lagringskapasitet til 1,5 millioner frøprøver. Foto: Mari Tefre/Svalbard Globale frøhvelv
Svalbard Globale frøhvelv består av tre separate fjellhaller som hver har lagringskapasitet til 1,5 millioner frøprøver.
Foto: Mari Tefre/Svalbard Globale frøhvelv


Svalbard Globale frøhvelv som nå er etablert i permafrosten inne i fjellene på Svalbard er konstruert for oppbevaring sikkerhetsduplikater av frø fra frøsamlinger over hele verden. Mange av disse samlingene finnes i utviklingsland. Dersom frø går tapt, for eksempel som følge av naturkatastrofer, krig eller simpelthen ressursmangel, vil frøsamlingene reetableres med frø fra Svalbard. Så langt er 400 000 frø lagret inne Svalbard Globale frøhvelv.


Pressekontakt for landbruks- og matministeren: Ottar Løvik, +47 48 14 04 77


Pressekontat for fagseminaret: Elisabeth Koren, +47 41 62 67 33


Svalbard Globale frøhvelv: 26. februar er det et år siden Svalbard Globale frøhvelv sto ferdig. Dagen markeres med et internasjonalt fagseminar i Longyearbyen med landbruks- og matminister Lars Peder Brekk som vert. 26. og 27. februar, UNIS, Longyearbyen.


View the original article here

Dette innlegget ble publisert i Svalbard globale frøhvelv og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.