En halv million frøprøverSvalbard Globale frøhvelv-logo


Svalbard Globale frøhvelv: Denne uken kom en forsendelse med tusenvis av nye frøprøver til Longyearbyen for deponering i Svalbard Globale frøhvelv. Over en halv million unike frøpakker fra matplanter er deponert i hvelvet, som nå er den samlingen med størst variasjon av frøprøver i verden. 

Forsendelsen som landet i Longeyearbyen onsdag inneholdt blant annet frøprøver fra Colombia, Peru, Mexico, USA og Russland.  


Framtidas kulturplanter
- Vi har passert en milepæl med å passere en halv million prøver, sier landbruks- og matminister Lars Peder Bekk.


- Så raskt som jordas klimaforhold endrer seg, er det særdeles viktig å ta vare på det genetiske mangfoldet vi har i alle verdens kulturplanter. Det er i disse genene vi skal finne fram til egenskapene som gjør framtidas kulturplanter effektive i framtidas klima. Dette er helt nødvendig for å sikre jordas befolkning tilstrekkelig tilgang på mat. For i løpet av 40 år må verdens produksjon av mat dobles, sier Brekk. 


Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inn i hvelvet.
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inn i frøhvelvet. Foto: LMD


Sikkerhetsnett
Svalbard Globale frøhvelv er det endelige sikkerhetsnettet for verdens mangfold av matplanter. Hensikten med frøhvelvet er å trygge verdens viktigste genetiske planteressurser for mat og landbruk med et maksimalt sikkerhetsnivå. Frøhvelvet tilbyr gratis oppbevaring av sikkerhetsduplikater for frøsamlingene som befinner seg i frøbanker rundt omkring i verden.


Fjellanlegg i permafrosten
Svalbard Globale frøhvelv ligger omtrent 1 km i luftlinje fra Longyearbyen flyplass, og er i sin helhet et fjellanlegg sprengt inn i permafrosten (minus 3-4 grader Celsius). Anlegget er designet for en tilnærmet ”uendelig” levetid.


Frøhvelvet består av tre separate fjellhaller som hver har lagringskapasitet til 1,5 millioner frøprøver. Ved hjelp av eget, elektrisk maskineri drevet med strøm fra det lokale energiverket skal anlegget holde en konstant innetemperatur på minus 18 grader Celsius. Hallen rommer lagerreoler der de forhåndspakkede eksemplarene av matfrø fra depositørene (avgiverlandene) er plassert.


Forsidebilde: Mari Tefre/Svalbard Globale frøhvelv


View the original article here

Dette innlegget ble publisert i Svalbard globale frøhvelv og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.