Størrelser på frø

Frø er svært forskjellige i størrelse. Orkidé frø er de minste med rundt en million frø per gram. De inneholder lite utviklede embryoer og har ingen signifikant energireserve. Orkideer og enkelte andre grupper av planter er avhengig av sopp for å få næring under spiring og tidlig vekst av frøplante.  Noen orkidè frøplanter tilbringer de første årene av sitt liv med å samle opp energi fra sopp og produserer ingen grønne blader.

Med en vekt på over 20 kg er det største frøet i verden fra palmen Coco de mer (Lodoicea maldivica).

Frø fra Coco de mer

Frø fra Coco de mer palmen

Planter som produsere mindre frø kan generere mange flere frø per blomst, mens planter med store frø investere mer ressurser inn i disse og produserer som oftest færre frø.

Små frø er raskere til å modnes og kan spres raskere. Høstblomstrende planter har små frø slik at de får reprodusert seg selv før vinteren setter inn. Ettårige planter produserer ofte store mengder av mindre frø, dette bidrar til å sikre at minst et par stykker vil ende på et gunstig sted for vekst.

Stauder og treaktige vekster har ofte større frø som de produserer over mange år. Store frø har mer energireserver for spiring og vekst. Resultatet er sterkere, mer etablerte frøplanter etter spiring, noe som igjen øker sjansen for overlevelse.

Det er stengt for kommentarer.